Stephan Dijkstra – Het Arbeidsdeskundig Collectief

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik heb 15 jaar in loondienst  gewerkt als personeelsadviseur bij diverse bedrijven. Verzuim, re-integratie, mensen en werk zijn altijd een rode draad geweest in mijn loopbaan. Ik heb besloten om mij verder te verdiepen in re-integratie en heb in april 2016 de opleiding van arbeidsdeskundige afgerond. In april 2017 heb ik de stap gezet naar zelfstandig ondernemer. Eerst als ZZP’er en vanaf september 2019 ben ik met Monique Mijnders Het Arbeidsdeskundig Collectief gestart. 

Ons bureau ondersteunt en adviseert werkgevers bij re-integratie. Wij voeren arbeidsdeskundige onderzoeken uit, geven advies over werkhervatting en wetgeving en ondersteunen in het re-integratieproces.  

Van onze klanten krijgen wij regelmatig te horen dat wij de (vaak in gewikkelde) wetgeving praktisch kunnen uitleggen en onze adviezen pragmatisch zijn. 

Waarom ben je gaan ondernemen?
Ik vind het leuk om te bouwen en zaken op te zetten. Ik heb dat in mijn functies in loondienst altijd kunnen doen. Een aantal jaren geleden begon het toch te kriebelen en ben ik ondernemer geworden omdat ik merkte dat mijn ideeën soms niet pasten in de bestaande structuren. Ook in de arbeidsdeskundige wereld proberen wij het toch net wat anders aan te pakken dan onze collega’s en dat werkt goed vanuit ondernemerschap.  

Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou als ondernemer?
Wij willen groeien met ons bedrijf, maar niet zo groot dat het afstandelijk wordt. Wij willen persoonlijke aandacht geven richting werkgevers en werknemers. Ons doel is om landelijk te werken met lokale kennis en aandacht. 

Wie/wat inspireert jou?
Ik zal nooit vergeten dat ik stage ging lopen en de directeur van dat bedrijf maakte bewust tijd (ondanks zijn zeer drukke agenda) om met mensen te praten en oprecht aandacht te geven. Daardoor durfde iedereen ook met hem te spreken en wist hij veel over de mensen. Mensen die oprecht aandacht geven aan anderen, inspireren mij. 

Welke tip heb je voor andere ondernemers?
Het is wat afgezaagd na de vorige vraag: Blijf aandacht geven, hoe lastig dat soms kan zijn. Het laat mensen groeien en mensen voelen zich gewaardeerd. Het zorgt er vaak in de re-integratie voor dat een terugkeer naar werk net iets makkelijker loopt en mensen sneller terugkeren op de werkvloer. 

Hoe blij ben je met Slimmeboekhouding?
Zeer blij. Boekhouden is niet mijn hobby en ik weet nog goed dat ik toen ik net startte, ik vaak op de zondag voor de deadline nog mijn btw-aangifte moest doen. Dat kan anders dacht ik en dat klopt. Slimmeboekhouding neemt mij werk uit handen, staat altijd klaar bij vragen en door de automatisering is gegevens aanleveren simpel en kan ik altijd direct mijn cijfers zien. 

Wil je meer weten over Het Arbeidsdeskundig Collectief: klik hier